Pandemi ve enflasyonist ortam nedeniyle inşaat malzemeleri ve arsa fiyatlarında görülen 2 – 3 kata varan fiyat artışları inşaat sektöründe durağanlaşmaya neden oldu.
Geçtiğimiz ay açıklanan TÜİK verilerine göre konut satışlarında yüzde 40’a yakın daralma yaşandığına dikkat çeken Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, sektör olarak destek beklediklerini söyledi.
Özellikle demir, beton ve cam gibi inşaat malzemelerinde fahiş fiyat artışları görüldüğünü kaydeden Kahraman, “Pandemiyle birlikte inşaat sektöründe önemli bir daralma söz konusu oldu. 2020 yılında kısmen bir hareketlenme olsa da, fahiş fiyat artışları nedeniyle müteahhitler proje üretmekte zorlandı. 2022 yılında inşaat girdi maliyetleri açısından rekorlara imza atıldı. Fiyatların istikrara kavuşması gerekiyor. En son Kasım ayı TÜİK verilerine göre geçen yıla oranla satışlarda % 40’lık bir düşüş var. Çünkü vatandaşın da alım gücü düştü. 2023 yılında, enflasyonla ve fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında hükümetin başarılı adımlar atması bizleri rahatlatacaktır. Önümüzde bir seçim süreci var. Bu seçimin sonuçları ne olursa olsun ekonomik anlamda sıkıntılar bizi beklemeye devam edecek” diye konuştu.
KONUT KREDİLERİNE LİMİT GETİRİLMEMELİ
2023 yılının ilk aylarında açıklanması beklenen yeni konut kredisi paketlerinin sektör adına faydalı olacağını vurgulayan MÜFED Başkanı İsmail Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “Konut kredilerinde bir üst limit olması sektör adına fazla bir yarar getirmeyecektir. En azından konut fiyatlarının % 50 – 60’ı oranında bir kredi imkanı sunulabilirse o zaman faydalı olacaktır. Geçmişte yapılan KGF çalışması ve daha önce de uygulanan tamamlama kredileri vardı. Buna benzer destekler yeni yılda devreye alınmalı. Projeyi tamamlamak için ek destekler almak gerekiyor. Ama bu tamamlama kredileri çıktığı gün itibariyle bitti deniyor. Kaynakların piyasaya büyük küçük firma demeden iyi paylaştırılması lazım. Girdi maliyetlerini artıran inşaat malzeme fiyatlarının da ilgili makamlar tarafından etkin bir sekilde sonuç odaklı takip edilmesini istiyoruz”