Osiris Teknolojisi, Lif Levha Sektörünü Değiştiriyor

Lif levha ve laminat parke endüstrisi uzun süredir geri dönüşüm konusunda ciddi bir zorlukla karşı karşıya, MDF ve HDF üretiminde kullanılan bağlayıcılar, geri dönüşümü neredeyse imkânsız hâle getiriyordu ancak patentli Osiris teknolojisi, hem çevre hem de maliyet açısından fayda sağlayan bir devrimi beraberinde getiriyor. Buhar patlatma (steam explosion) sürecine dayanan Osiris, odun liflerini etkin şekilde ayırırken lif kalitesini de koruyor. Böylece atık lif levhalar ilk kez endüstriyel ölçekte yeniden üretim hattına dâhil edilebiliyor; bu durum hem sürdürülebilir geleceğin önünü açıyor hem de önemli operasyonel tasarruflar sağlıyor.

Osiris, atık lif levhaları ve laminat parkeleri büyük ölçekli geri dönüşüme uygun hâle getiren ilk patentli ve endüstriyelleştirilmiş teknoloji olarak öne çıkıyor. Geleneksel yöntemlerde, kullanım ömrünü tamamlamış lif levhaların uygun bir geri dönüşüm çözümü olmadığı için çöplüklere gitmesi veya yakılması kaçınılmazdı. Osiris sayesinde atık ahşap lifleri, ham (virgin) ahşap liflerle birlikte üretim hattına yeniden kazandırılarak yüksek kalitede yeni lif levhalar üretilebiliyor.

Unilin Technologies’te İş Geliştirme Direktörü Louis Van Roy “Osiris, sektör için tam bir dönüm noktası, bu teknolojiyle atıkları birer kısıt olmaktan çıkarıp, değerli bir kaynağa dönüştürerek sürdürülebilir üretimde yeni bir standart belirliyoruz.” diyor.

Bu devrim niteliğindeki teknolojinin temelleri, 2021 yılında atıldı. MDF ve HDF türü lif levhalar büyük oranda odun lifleri ve bir bağlayıcıdan oluşuyor. Tarih boyunca, bağlayıcı bileşeni lif levha geri dönüşümünün önündeki en büyük engel olmuştu. Buhar patlatma süreci sayesinde Osiris, bağlayıcı katmanını levhadan verimli şekilde ayırırken, maliyet etkin lif levha üretimi için gerekli yüksek kalite standartlarını da koruyor.

“Bu teknoloji sadece sürdürülebilirlik meselesi değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da mantıklı,” diye ekleyen Van Roy. “Ham odun liflerine olan bağımlılığı azaltarak Osiris, üretim maliyetlerini düşürüyor ve kaynakların daha sorumlu kullanılmasını teşvik ediyor.” cümlesiyle sözlerini tamamlıyor.

Osiris’in çarpıcı iş modeli, Unilin’in Panels bölümü tarafından Fransa’nın Bazeilles kentindeki tesiste kurulan Osiris 1.0 pilot hattında 2022’den bu yana başarıyla test edildi ve onaylandı. 2024 yılında Unilin, 2025’te tam kapasiteyle faaliyete geçecek şekilde, daha büyük ölçekli bir üretim hattına yatırım yaptı.

Unilin, Osiris’i kendi üretim süreçlerinde kullanmanın yanı sıra, ortağı Dieffenbacher ile yaptığı iş birliği çerçevesinde bu teknolojiyi lisanslamaya da başladı. Dieffenbacher, gerekli makine ve ekipman entegrasyonunu sağlayarak projeye katkıda bulunuyor. Her iki şirket de lif levha ve laminat parke sektöründe köklü bir dönüşüm yaratma vizyonunu paylaşıyor; inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlarıyla sektöre yeni bir soluk getiriyorlar.

Dieffenbacher ile yürütülen bu iş birliği kapsamında Osiris, farklı özelliklere sahip endüstriyel operasyonlara kolayca entegre edilebiliyor ve çeşitli boyut ve ölçeklerdeki işletmelere esneklik sunuyor. İleride gerçekleşebilecek genişlemeler düşünülerek tasarlanan Osiris, hem güncel hem de uzun vadeli üretim gereksinimleriyle uyumlu çalışıyor. İster yeni kurulmuş tesislerde ister mevcut iş akışlarında kullanılsın, Osiris her üretim sürecinin ihtiyacına göre uyarlanıp devreye alınıyor.