Zamk-ı Arabi, Kuzey Afrika’da yetişen bir ağacın sakızıdır. Bir orman ürünü olup, Ticari ismiyle “Gum Arabic” olarak bilinmektedir. Peki Arap zamkı nedir? Faydaları nelerdir?
Doğal bir polisakkarit olan Arap zamkı, Afrika’da yetişen ‘Acacia senegal ve acacia seyal isimleri verilen Akasya ağaçlarının kabuklarının kesilmesi ile elde edilmektedir. Yetiştiği ağaca ‘hashab’ adı da verilmektedir.
Akasya ağaçları, çok az miktarda protein içerir ve genel yapısının büyük çoğunluğunu karbonhidratlar oluşturur. Yüksek oranda suda çözünebilmesi ona üstün bir özellik kazandırmıştır.
İçerisindeki lifli yapısı ise kısmen kalın bağırsakta parçalanabilir. İçerisinde, Arabik asidin, Kalsiyum, Magnezyum ve Potasyum bulundurur.
Öksürük: Zamk-ı Arabi, sinirli ot ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içildiğinde öksürüğü geçirdiği söylenir.
Gastrit: Çam sakızı, fındık günlük öğütülüp balla macun yapılarak aç karnına 1 tatlı kaşığı yenilebilir.
Karın Ağrısı: Defne tohumu ile beraber öğütülüp balla macun yapılarak yenir.
Kepek: Ilık suda eritilip, sirke karıştırılarak saçlar yıkanır.
Arap zamkı M.Ö. 4000 yıllarından beri ticari bir mal olarak bilinmektedir. Mısır’da Firavun’lar döneminde mürekkep, sulu boya ve boya yapımında büyük ölçüde kullanılmış olup, Arap zamkı ismi çok eski dönemlerden kalmıştır. Bu nedenle çok uzunca bir süredir dünya pazarlarında ticari bir mal olarak yer almaktadır.
Son yıllarda fiyatların düşmesi nedeniyle üretimi de azalmıştır. Arap zamkı elde etmek için kullanılan ‘hashap’ ağaçları Sudan’da çokça yetişmekte, Sudan’ın milli serveti olarak isimlendirilmektedir. Sadece Sudan’da 400 milyon ağaç olduğu tahmin edilmektedir.
Normalde herhangi bir yan etkisi yoktur.
Arap zamkı (Zamk-ı Arabi) baharatçılardan temin edilebilir.