Dekoratif Yüzey Tasarımı ve Teknolojilerinin Yeni Buluşma Noktası: Surfaces Eurasia Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti

 Bu yıl ilk kez düzenlenen ve 27-28 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Marriott Asia Hotel’de gerçekleşen Surfaces Eurasia Konferansı, dekoratif yüzey tasarımı ve teknoloji sektöründen profesyonelleri bir araya getirdi. Technical Conference Management ve BTC Bilgi Teknolojileri ve Danışmanlık Hizmetleri organizasyonuyla gerçekleşen etkinlik, sektörün geleceğini şekillendiren yenilikler, trendler ve en iyi uygulamalar üzerine kapsamlı bir platform sundu.

Konferansın onursal başkanlığını üstlenen Kastamonu Entegre CEO’su ve YOMSAD Başkanı Haluk Yıldız, “Sektörümüz dünyanın ikinci büyüğü konumunda ve bu tür etkinliklerin Türkiye’de yapılması artık bir gereklilik” diyerek başladığı açılış konuşmasında sektörün hızlı büyümesine dikkat çekti. Üretim kapasitesimizin 2000 yılına göre yaklaşık 7 kat artarak 15 milyon m³’ü aştığına dikkat çeken Yıldız bu büyümenin, orman kaynaklarımız, vatansever sanayicilerimizin yatırımları ve mobilya sektörümüzün katkısıyla gerçekleştiğini ifade etti.

Etkinlikte, “Türkiye Mobilya Sektörünün Genel Görünümü ve Gelecek Hedeflemeleri İçin Yapılması Gerekenler” başlıklı bir konuşma yapan Türkiye Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç,“Bugün dünyanın yedinci büyük mobilya ihracatçısıyız. Sektörümüz 550 bin kişiye istihdam sağlıyor ve üretimimiz İstanbul, Kayseri, Bursa, İzmir gibi şehirlerde yoğunlaşıyor. Ancak dünya markası yaratmak için yan sanayilerle entegre bir yaklaşım benimsemeliyiz”dedi.

Konferansta Alim Group adına konuşan Naci Güngör, “Türk Mobilya Sektörü Dünya’da 5. Sıraya Yükselme Hedefine Doğru Emin Adımlarla İlerliyor” başlıklı sunumunda ahşap bazlı panel (WBP) endüstrisi ve global MDF endüstrileri hakkında bilgiler verirken, Kastamonu Entegre’den Hüseyin Güler “WBP Endüstrisinde Yenilik ve Sürdürülebilirlik” üzerine detaylı açıklamalarda bulundu. Afry adına konuşan Goran Schmidt ise “Kriz ya da Fırsat : Panel ve Yüzey Kaplama Sektöründe Hangi Yapısal Değişimler Beklenebilir?” başlığı kapsamında ilham verici bir sunum gerçekleştirdi. İstanbul’da olmaktan duydugu mutluluğu dile getiren ve Avrupa’nın da Türkiye gibi misafirperverlikle kapılarını açık tutması gerektiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Schmidt, özellikle Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerdeki satın alma potansiyelinin yükselişine bağlı olarak yeni fırsatlara kapı açabileceğini belirtti.

Sektörün karşılaştığı fırsatlar ve zorluklar üzerine zengin tartışmalara ev sahipliği yapan konferansın ilk gününde, “Ahşap Bazlı Panel Endüstrisinin Çeşitli Gereksinimlerini Karşılayan Yüksek Performanslı Mürekkep Püskürtmeli Yazıcıların Modüler Tasarımı” sunumuyla Neos’tan Frank de Jonge, “Yüzey İşlemlerinin Dönüşümü: Oyunu Yeniden Tanımlayan Kurutma Teknolojileri” sunumuyla Adphos’tan Kai K.O. Bär, “Gravür baskısının zaman içindeki evrimi – Analog Rotogravür Baskıda Verimliliğin Artırılması” konusuyla Jagenberg Converting’ten  Karsten Klöpperpieper, “Embos efektini Kolaylaştırma: Laminat Üreticileri için Süreçleri Basitleştirme” konusunda Chiyoda’n An Hechtermans değerli bilgiler verdiler.

 

Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme konuları etkinlik boyunca ön plandaydı. Konferansın ikinci gününde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu, yüzey işlemleri ve çevre dostu yaklaşımlar üzerine dikkat çekici bir konuşma yaptı. Katılımcılara yalnızca bilgi alışverişi değil, aynı zamanda iş bağlantıları kurma fırsatı da sunan konferansta ayrıca, “VOC Emisyon Standartları ve Terebentin Yağı Üretimi” konusunda Classen Group adına Bernd Bungert, “Scanner Technolojisi” konusunda Metis’ten Massimo Colombo, “Potansiyel Kurutma Örneklerinin Rekabetçi Değerlendirmesi” konusunda Adphos’tan Kai K.O. Bär, “Türk Ahşap Esaslı Panel Endüstrisinin Uluslararası Karşılaştırmada Gelişimi ve Durumu” konusunda Yomsad’dan Hüseyin Metin, “Dekor Kağıdı Trendleri” konusunda Schattdecor adına Christian Zaha ve “Endüstriyel Laklama – Dijital Proses Kontrolüne Dönüşüm” konusunda Kneho’dan Bernd Dinkelborg’un yaptığı sunumlar ilgi uyandırdı. Etkinlik kapsamında gerçekleşen sergiler ve networking yemekleri, sektörün önde gelen isimleriyle birebir etkileşim imkânı sağladı.

Adphos, Kleiberit ve Metis sponsorluğundaki Surfaces Eurasia etkinliğinin başarısı, bölgedeki yüzey tasarımı ve teknolojisi sektörünün global çapta güçlenmesine yönelik umutları artırdı. Etkinliği düzenleyen Technical Conference Management ve BTC Bilgi Teknolojileri ve Danışmanlık Hizmetleri adına konuşan Nurten Ergün katılımcılara teşekkür ederek, önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı bir organizasyon planladıklarını duyurdu. Surfaces Eurasia etkinliği, sektör profesyonellerinin ilham alacağı ve işlerini bir sonraki seviyeye taşıyacağı unutulmaz bir deneyim sundu.