
DIEFFENBACHER, Proje Ortaklarına Yenilikçi Fiber2Fiber Lif Levha Geri Dönüşüm Sürecini Tanıttı
29-30 Nisan’da EcoReFibre araştırma projesinin ortakları, ömrünü tamamlamış lif levhaların geri dönüştürülmesi ve geri kazanılan odun liflerinin yeni levha üretiminde kullanılması için geliştirilen süreçleri değerlendirmek ve sonraki adımları planlamak üzere Almanya’nın Eppingen kentindeki DIEFFENBACHER merkezinde buluştu. Avrupa Birliği’nin 12 milyon avro hibe desteğiyle yürütülen EcoReFibre (“Kullanım ömrünü tamamlamış lif levhalardan ikincil malzemelerin geri kazanımı için ekolojik çözümler”) projesi, yedi ülkeden 20 kuruluşu bir araya getiriyor.
Toplantıda DIEFFENBACHER, Fiber2Fiber lif hazırlama sürecinin iki temel adımını tanıttı. Ardından, kullanım ömrünü tamamlamış lif levha parçacıklarından buharla lif çıkarma prosesi ve geri kazanılan lifleri yabancı maddelerden arındıran temizleme sistemi uygulamalı olarak gösterildi. Geçen yılki EcoReFibre buluşmasında şirket, lif levha geri dönüşümüne yönelik kuru prosesini sergilemişti.
DIEFFENBACHER Geri Dönüşüm İş Birimi Başkanı Michael Rupp, “Saatte 1.200 kg’ı aşan kapasiteye ulaşan Fiber2Fiber sürecimiz, 500 kg/saatlik iddialı hedefi geride bıraktı. Bu, EcoReFibre projesinin gelecek yıl amaçlarına ulaşacağına dair iyimserliğimizi pekiştiriyor ve endüstriyel ölçekte lif levha geri dönüşümüne büyük bir ivme kazandıracak,” dedi.
Rupp sözlerini şöyle sürdürdü: “İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’nden proje yöneticisi ve konsorsiyum lideri Stergios Adamopoulos’un da aralarında bulunduğu çok sayıda EcoReFibre ortağının davetimizi kabul etmesinden mutluluk duyduk. Ekibim ve ben, bugünkü sunumumuzla EcoReFibre projesini hedeflerine bir adım daha yaklaştırmış olmaktan gururluyuz.”