Orsiad: Necati bey, lamine ve masif parkede işçilik fiyatları ve usta eğitimleri nasıl?
Necati Yılmaz: Öncelikle organizasyon ve katılım için teşekkür etmek isterim. Sorunuza gelecek olursak bu sektörlerde de durum aynı. Standart fiyat yok. İşin durumuna, talebin büyüklüğüne göre uzlaşmayla işler yürüyor.
Biraz geriye dönmek istiyorum. 35 senedir bu sektördeyim. Eskiden ustaların bir ağırlığı vardı kendi içlerinde eğitirlerdi. Ustalar ustayı eğitirdi. Eskiden masif parke döşeyen bir usta ayda 2-3 daire iş yaptığında aylık bütün ihtiyacını karşılardı ve fazlası kar olurdu. Ama o dönemde gerçek ustalar vardı. Ustayı sektör kendi yetiştirirdi. Sırtında parke taşımadan, sistre makinesi taşımadan eline çekiç vermezlerdi. Laminat parke çıkınca ustalığın kıymeti kalmadı. Kesme biçme aletleri çıktı. Fiyatlar ucuzlayınca herkes metraja koşmaya başladı, fiyat kırmaya başladı. Bu da tüketicinin, inşaatçıların işine gelmeye başladı. Kalite de, işçilik fiyatı da düştü. Dolayısıyla lamine parke sektöründe de farklı bir durum yok. Masifte biraz daha farklı, belli alet edevata yatırım yapmak gerekiyor. Dolayısıyla o alanda biraz daha belli bir usta profili var, belli bir standart oluşmuş.
Baktığımızda iş yine aynı yere geliyor, organizasyona, ustalar arası iletişime, satıcılar arası iletişime geliyor. Gelen şikayetler incelendiğinde %90’ ı uygulama hatası. Usta m2 usulü çalıştığı için bir çok hata şikâyeti alıyoruz. Müşteri de parkeyi suçluyor.
Orsiad: Necati bey oda kurulması talebiyle ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Necati Yılmaz: Oda kurulursa fabrikalar tabii ki destek verir. Biz destek veriyoruz, eğitim veriyoruz. Dendro olarak iki şapkam var, Laminat parke üreticisi ve distribütörüyüm. Her iki alanda da eğitim veriyoruz. Yeter ki ustaların standardı yükselsin ürünümüz iyi temsil edilsin.
Orsiad: Necati Bey, her parkenin içinde uygulama talimatı var bu yeterli midir? Ya da bu sektörün kitabı yazılmış mıdır?.
Necati Yılmaz: Bu kılavuzların hepsi emek harcanarak hazırlanmıştır. Özet kitap niteliğindedir. Zaten toplum olarak okuma alışkanlığımız olmadığından ustadan beklemek hayal olur. Şimdi siz eğittiniz bilgi verdiniz teknik bilgiler verdiğiniz için sıkmamak adına eğlenceli hale getirmeye çalışıyorsunuz. Velev ki yetiştirdik sertifika verdik. Bunu soran kim. Bunu ayrı ücretlendiren sistem yok. Ona ayrı para verilmiyor ki 2.5 TL verene yaptırılıyor. Diğer taraftan herkes parke satıyor. Bu durumda yaptırım yoksa bununla nasıl rekabet edeceksiniz. İş, sonuç olarak eğitim ve fiyat konusuna geliyor.
Orsiad: Necati bey sizin toptancılardan beklentileriniz nedir?
Necati Yılmaz: “Az satın öz satın”… Aslında konunun özeti burada. Bütün mesele büyüme sancısı, sektör gereğinden hızlı büyüdü. Yani 180 milyon m2 parke satmalı mıyız? İşçiliği 7 TL’ya çıkardığın zaman bunu üreticiler kabul edecek mi?
Orsiad: Oda kurulması için neler yapılması gerekiyor? Ve son sözlerinizi alabilir miyiz?
Necati Yılmaz: Bu çalıştay bir başlangıç olsun. Oda konusuna ben de sıcak bakıyorum. Oda bizim sektör için faydalı bir organizasyon olur. Biz firma olarak bu oluşuma her türlü desteği veririz.