ORSİAD: Mahir Bey, 2015-2016 arası neler değişti, 2016 itibariyle neredeyiz?
TORİD-Mahir Arın: Öncelikle ülkemize sektörümüze hayırlar getirmesini dilerim. Başkanımızdan sözü alarak devam edecek olursam, biz keresteciler olarak şunu söyleyebiliriz; Lif ve Yonga levha sektörü dünyada önemli bir yerde ve iftihar ediyoruz. Bu pahalılık konusunu çözmenin bir imkanı var o da masif ahşap kullanımını artırmak teşvik etmektir. Örneğin TOKİ inşaatlarında belirli bir değerde yerlerin doğramalarında ahşap hatta yerli ahşap kullanılması. Keresteciler hakikaten küçülüyor çünkü kullanım alanları daralıyor. Bunları artırmak lazım. Bence levhacıların da bu konuda ön ayak olmaları gerekiyor.
Türkiye’nin toplam tomruk ithalatı Ukrayna ve Romanya başta olmak üzere 545.000 m3 . Kereste ithalatı Ukrayna, Bulgaristan ve Rusya olmak üzere 872.000m3 Bunlarda da düşüş var. Bütün mesele talebi artırmak. Bunun için belirli teşvikler getirilmeli. Biz 2017 yılının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Ahşap kullanım bilinci Türkiye’de de artıyor. Masif ahşap için de daha iyi gelecek görüyoruz. Mutlaka üniversitelerle işbirliği halinde hareket etmeliyiz.
ORSİAD: Mahir Bey’e sormak isterim, bu ürünleri tamamen tüketemediğinizden dolayı mdf pahalıya satılıyor öyle mi?
Mahir Arın: Şöyle ki; Bu arz talep dengesidir. Tabii ki onlar da pahalı ürün kullanmak istemezler ama yokluktan oluyor. Burada onlar da destek vererek bütün sektör rüzgârın götürdüğü yere gitmemeliyiz. Rüzgârı gitmek istediğimiz yön için araç olarak kullanmalıyız işleri planlamalıyız. Onlar da destek vermeli. Masif ahşap sektörü gelişmeli. Bu konuda yatırımlar yapılmalı.
ORSİAD: Mahir Bey, 2017 tahminlerinizi alabilir miyiz? Neler yapılması lazım?
Mahir Arın: 2017 sonunda inşallah çıkış yılı olacak. Bizim sektörün, her türlü dalgalanmalar da biraz geriden gelir. Hammadde konusunda hepimiz hem fikiriz. Bizim için yapılması gereken, ihracatı ve yerli tüketimi teşvik etmek gerekiyor. Yani ahşap kullanımını bir şekilde artırmak gerekiyor.
Laboratuvarlar test merkezleri kurulabilir. Devletin bu konularda teşvik getirmesi gerekir. Özel bütçeden yapılan harcamaların genel bütçeye devredilmesi konusunda çalışmalıyız. Mobilyadaki ihracatı panel sektöründen çok ayrı düşünmemek lazım. Bu durgunluğu yarını planlamak için fırsat saymak lazım. Endüstri haline gelmeliyiz. Bunun için herkesin desteğini bekliyoruz.